Hogyan készítsük fel bőrünket az őszre? 🍁

Az évszakok változásával nemcsak a ruhatárunkat, de a bőrápolási rutint is megújítjuk. Míg nyáron elsősorban a fényvédelemé a főszerep, az ősz inkább a regenerálás időszaka.

Bár idén fantasztikus időnk van és olyan, mintha a nyár még tartana, de lassan jön az ősz és ezzel együtt megváltozik az idő, érdemes ilyenkor bőrünkre jobban odafigyelni és felkészíteni a változásra. Fontos, hogy minél előbb összeállítsuk tudatos nyár végi, ősz eleji bőrápolási rutinunkat, amely egyszerre nyugtatja a bőr felső rétegét és teszi ellenállóvá a hidegebb időjárással szemben.

Őszi rutin 3 lépésben

1. Hámlasztás – bőrtípustól függően – hetente egyszer vagy kétszer javasolt. A bőrradírozás azért is fontos, hogy a bőrt felfrissítsük, ugyanis nyáron a hőség, a fokozott verejtékezés és az erős UV-sugárzás hatásai ellen védekezésképpen megvastagodik. A hámréteg megvastagodása a napnak leginkább kitett testrészeken, így elsősorban az arcon észrevehető. A bőrradírozással a bőr megújul, segítségével a ráncok mélysége csökkenthető, a hidratáló és ránctalanító krémek sokkal hatékonyabban tudnak a bőr mélyebb rétegeibe bejutni.

2. Hidratálás – a nyár után az ősz és a tél is sok megpróbáltatást hoz bőrünk számára. A külső hőmérséklet csökkenésével jelentősen romlik a faggyúmirigyek működése, így a bőr felszínén lévő lipid réteg elvékonyodhat, vízvesztése fokozódhat, a bőrfelszín szárazzá, repedezetté válhat. Fontos tehát a hidratálás: a bőr nedvesség tartalmának megőrzése. Tisztálkodás után javasolt a rendszeres bőrápolás, arckrémekkel és testápolókkal.

Tipp: A nedvesség pótlása belsőleg épp úgy fontos, mint külsőleg. A hidratáló készítmények rendszeres használata mellett ne feledkezzünk meg a napi 1,5-2 liter ásványvíz fogyasztásáról sem.

3. Kényeztetés – ősztől egyre rövidebbek a nappalok, az idő is gyakran borús, esős, ami szintén nincs jó hatással a hangulatunkra. Az őszi fáradtság nyomai a bőrön is meglátszanak: sokszor nyúzottabbnak, fáradtabbnak tűnhetünk. Ahhoz, hogy ősszel is megőrizzük bőrünk ragyogását, alkalmazzunk gyengéd arcmasszázst. A rendszeres otthoni arcmasszázs csodákat tesz, hiszen ellazítja az arcizmokat, és feszesebbé varázsolja bőrünket. Használjunk hozzá arcolajat, hogy kezünk finoman csússzon bőrünkön.